Για το παρακάτω πείραμα θα χρειαστούμε 2 γυαλάκια 10χ10 cm, έναν ατμιστή και έναν ... καπνιστή. Βάζουμε τον ατμιστή και τον καπνιστή να εκπνέουν (αφού έχουν εισπνεύσει τζούρα) πάνω στα γυαλάκια.Συνεχίζεται η διαδικασία για 15 λεπτά της ώρας και προσέχουμε η εισπνοές τζούρας και οι εκπνοές να είναι ίσες τόσο σε ποσότητα αλλά και σε χρονικό περιθώριο.Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, με δύο λευκά απορροφητικά χαρτιά (ένα για κάθε γυαλάκι) σκουπίζουμε το μισό από τα γυαλάκια και παρατηρούμε (οπτικά).Παρατηρήται ότι από το γυαλάκι του καπνιστή υπάρχουν κατάλοιπα καύσης (πίσσα κτλ) ενώ από το γυαλάκι του ατμιστή δεν έχουμε ορατά δεδομένα.Στη συνέχεια με νυστέρι, ξύνουμε την επιφάνεια από τα γυαλάκια που δεν σκουπίσαμε και τα στέλνουμε τα κατάλοιπα ευρήματα για χημικό έλεγχο.Ο χημικός έλεγχος από το γυαλάκι του ατμιστή δείχνει γλυκερίνη ή και γλυκόλη (χωρίς αλλαγή χημικής σύστασης) με ίχνη αρωματικού ελαίου και νικοτίνης (ελάχιστα), ενώ από το γυαλάκι του καπνιστή δείχνει μεγάλες συγκεντρώσεις πίσσας (αποτέλεσμα καύσης) κτλ...Τα συμπεράσματα δικά σας...
η τσιγαριλα δε φευγη με τπτ3 μηνες τωρα και το αμαξη μου βρωμαει ακομαναι σε ορισμενα μερη με υγρασια οντως μυριζει πιω εντοναδε πειραζει....καποια στιγμη θα ξεβρωμιση...(βιολογικος καθαρισμος=200 ευρα +)
οκ το θάμπωμα το παρατήρησα κι εγώ αυτές τις μέρες με το κρύο αλλά δεν μου έκανε εντύπωση - το συνέδεσα με το άτμισμα εντός οχήματος. Ομως το αυτοκίνητό μου αυτές τις μέρες όντως μυρίζει τσιγαρίλα! Υπέθεσα ότι μάλλον είναι η παλιά τσιγαρίλα αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ακόμα ξεβρωμίσει αφού ατμίζω μόνο ένα μήνα (yessss) και πιθανολογώ ότι κάτι γίνεται με τη θερμοκρασία. Παλιά είχα παρατηρήσει ότι όταν άφηνα το αυτοκίνητο στο υπόγειο γκαράζ του σουπερ μάρκετ (άκου τώρα ένα περίεργο πράγμα), όταν γύριζα με τα ψώνια... βρωμούσε τσιγαρίλα ελεεινά. Απέφευγα το υπόγειο γκαράζ του σπ ακριβώς γι αυτόν τον λόγο. Ποτέ δεν κατάφερα να το εξηγήσω. Ισως συμβαίνει κάτι ανάλογο και τώρα αλλά επειδή οι μύτες μας πια είναι σαφώς πιο ευαίσθητες στην τσιγαρίλα, αντιλαμβανόμαστε την παλιά τσιγαρίλα που ''εκλύεται'' απο το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, όταν κάνει κρύο......νομίζω ότι η λύση είναι να γίνει βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου... αλλά είναι ακριβός γμτ...
Μην μπερδευεις τον ατμο απο νερο με τον ατμο απο γλυκερινη.Ατμοι και δυο αλλα αλλης πυκνοτητας και υφης.
θα σου το αναλύσω όσο ποιο απλά μπορώ:το ρολό στο δωμάτιο είναι ανοικτές οι γρίλιες !περνάει το δυνατό φως απο τον ήλιο κ εκεί βλέπεις τον ατμό έντονα !!μετά απο 5-10 λεπτά παρατηρείς οτι έχει μείνει ένα πολύ μικρό πέπλο καπνού !!!!ο ατμός διαλύεται πολύ ποιο γρήγορα !!!!!!
Κάτω από δυνατό φως, έχετε δει πόσα άλλα σωματίδια αιωρούνται στην ατμόσφαιρα?